Japanci su narod od veština i rituala, tako da ne iznenađuje da za lekovito kupanje imaju čak 3 naziva i 3 vrste. Onsens – lekovito kupanje u vrelim izvorima, sentos – u javnim kupatilima, i furo – lekovito kupanje u privatnim kupatilima u posebnim drvenim kadama.

U Japanu se pravi velika razlika između kupanja da bismo bili čisti i umetnosti lekovitog kupanja kojim opuštamo dušu i um.

Furo je upravo ritual kupanja gde je važno da u drvenu kadu ulazite čisti, neposredno nakon tuširanja. Voda u furo kadi je topla i do linije srca.

Zbog čega Japanci vole tople kupke?

Odgovor možda leži u prirodi – veliki broj aktivnih vulkana u Japanu podstiče stvaranje veoma toplih izvora bogatih mineralima, idealnih za lekovita kupanja.

I dok je za naše pojmove topla voda oko 36,38 stepeni, u Japanu je čak 4-5 stepeni toplija.

Ceremonija kupanja – tradicija koja se ne prekida

Običaj je da se članovi iste porodice kupaju  jedno za drugim u istoj vodi, zbog toga je naročito važno da svi pre ulaska u furo budu istuširani, kao i da se održava temperature vode.

Furo kada se tradicionalno pravi od japanskog čepresa –  hinokija.

Hinoki je izuzetno cenjeno drvo u Japanu još od vremena samuraja. Danas je zaštićeno drvo i krasi brojne parkove i dvorišta, a prava furo kada od hinokija košta I nekoliko desetina hiljada evra.

Miris  drveta je veoma prijatan i ima aromu limuna, tako da u dodiru sa toplom vodom, drvo furo kade otpušta prijatan miris.

U japanskim filmovima i animama možemo videti kako roditelji i sa svojom decom dele trenutke kupanja. To je sastavni deo njihove svakodnevnice i tradicije, a ti trenuci su važni u odnosu roditelj-dete kada se razgovara, prepričavaju dani, snovi…

Znajući kako stres utiče na grčenje mišića i na ceo organizam, predlažemo da probate toplu kupku Joints & Muscles koja sadrži 100% čistu morsku so  i biljna etarska ulja  kamfora, arnike, gaveza, ulje ruzmarina, belog bora, mirte i eukaliptusa.