Da li ste se ikada zapitali kako aktivni sastojci pojedinačno ili zajedno utiču na Vaše blagostanje i zdravlje?

Da li biste želeli da naučite više o istoriji, gajenju i efektima naših aktivnih sastojaka? U našem leksikonu lekova i aktivnih sastojaka pronaći ćete kratak opis o poreklu, kao i opšte osobine aktivnih sastojaka i sastojaka koji se nalaze u tetesept proizvodima.

Izaberite aktivni sastojak ili sastojak sa abecednog spiska da biste saznali više i pogledajte koji tetesept proizvodi sadrže taj aktivni sastojak.

Imajte na umu da efekat odgovarajućeg sastojka uvek zavisi od njegove doze i primene.

Etarska ulja mogu poboljšati kvalitet uma, tela i duha jer su čista esencija biljke od koje su napravljeni.

Arganovo ulje

Arganovo ulje se koristi u gastronomiji i kozmetici. Karakteriše ga njegova zlatna boja i jak miris. Arganovo ulje se sastoji od otprilike 95% triglicerida. Većina ulja sadrži mono- i polinezasićene masne kiseline, poput linoleinse kiseline, alfa i gama tokoferole (vitamin E) i fitosterole, koji su poznati po svojim antioksidacijskim dejstvima i koji su odlična nega za suvu kožu. Zbog prirodno visokog sadržaja antioksidanata i vitamina E, arganovo ulje može da spreči iritaciju kože. Tradicionalna marokanska medicina koristi arganovo ulje protiv akni, neurodermatitisa i psorijaze. Arganovo ulje za kožu se takođe dobro pokazalo u nezi osetljive dečije kože.

Arnika – ekstrakt arnike

Arnika se još u doba Srednjeg veka koristila u terapeutske svrhe. Ova aromatična biljka se uglavnom gaji u Centralnoj, Južnoj i Istočnoj Evropi. Ekstrakt ove biljke dobija se od cvetova. Arnika pospešuje pokretljivost mišića i tkiva, zahvaljujući svojim stimulišućim i osnažujućim efektima. Ekstrakt ima protivupalno i antiseptičko dejstvo, zaceljuje rane i olakšava bol.

Avokado

Avokado je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka poreklom iz Južne Amerike, a najviše se gaji u Meksiku i Kaliforniji. Veoma je bogat mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Zbog  svog povoljnog delovanja na kožu koristi  se i u kozmetici kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata.

Bademovo ulje

Bademovo ulje se dobija hladnim presovanjem semenki različitih vrsta badema. Ulje u sebi sadrži visok procenat oleinske i linoleinske kiseline. Takođe je bogato i vitaminom E. Bademovo ulje je svestrano bazno ulje pogodno za sve tipove kože.  Lako prodire kroz kožu i dobro je za grubu i suvu kožu sklonu ljuštenju.

Bademov protein

Bademov protein je potpuno prirodan proizvod, dobijen mlevenjem pogače koja nastaje pri izdvajanju ulja iz jezgra slatkog badema. Bogat je vlaknima i proteinima.

Bademovo mleko

Zbog vitamina E, bademovo mleko je idealna hrana za kožu, jer održava njenu svežinu i elastičnost i štiti je od štetnih UV zračenja.

Balnosome® efekat

Balnosome®  je posebno patentirana folrmulacija koja se nalazi u tetesept kupkama sa etarskim uljima zahvaljujući kojoj je omogućen dugotrajni efekat na kožu, jer formira lipozome (sferne vezikule etarskih ulja) u vodenoj fazi.

Balnosome® omogućava ravnomerno mešanje uljanih komponenti sa vodom za kupanje, za razliku od konvencionalnih uljanih kupki, gde se uljana faza odvaja na površinu vode. Zahvaljujući tome, molekuli etarskih ulja se ravnomerno raspoređuju po koži, nakon čega dolazi do poboljšane aposrpcije aktivnih supstanci i biljnih ektrakata u površinske slojeve kože.

Trenutni efekat

Poboljšana apsoprpcija dragocenih biljnih esencija dovodi do primetnog smanjenja napetosti, opuštanja i olakšanja.

Dugotrajni efekat

Produženi prijatan osećaj satima nakon završenog kupanja.

Beli bor – ulje

U svetu postoji oko 210 različitih vrsti borova, uključujući kedar i ariš. Većina vrsti borova su zimzelene i rastu na području severne hemisfere. Ulje iglice bora dobija se parnom destilacijom svežih iglica i vrhova grana. Ulje borove iglice se uglavnom koristi u mastima ili kupkama za olakšavanje prehlade ili reumatskih bolova. Ovo ulje olakšava iskašljavanje i popravlja cirkulaciju krvi.

Bergamot

Bergamot (Citrus bergamia) je plod koji nastaje ukrštanjem kruškolikog limuna i seviljske narandže, gaji se na ogromnim plantažama južne Azije i južne Amerike, kao i na jugu Italije u oblasti Kalabrije. Pomaže kod upale mokraćnih kanala, poremećaja u varenju, ublažava bol, snižava temperaturu i utiče na opuštanje nervnog sistema i opuštanje.

Breskva

Breskva daje brzu hidrataciju kože, odlično čisti kožu i umiruje upalne procese.

Citronela

Etarsko ulje citronele podiže raspoloženje, opušta, podstiče radost, vedrinu i optimizam. Smanjuje stres i razvija mentalnu stabilnost. Odličan je repelent (odbija insekte). Snižava temperaturu, smiruje grčeve. Deluje antiseptično i baktericidno. 

Cejlonski cimet

Zimzeleno drvo cimeta pripada porodici lovora (Lauraceae), a u kori svojih grana krije dragocena lekovita svojstva. Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcijuma, gvožđa, bakra, cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin). Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcijuma, gvožđa, bakra, cinka. Bogat je antioksidansima i fenolima koji su veoma značajni u borbi protiv infekcija. Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u lečenju prehlade, glavobolje, mučnine i opšte slabosti organizma.

Crni biber

Crni biber dobija se kada se uberu zelena zrna, a zatim bez ikakve obrade osuše na suncu. Ovaj lekoviti začin sadrži fitohemikalije sa antioksidantnim dejstvom koje se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu. Etarsko ulje crnog bibera upotrebljeno spolja, ublažava bolove kod artritisa, podstiče cirkulaciju, umanjuje celulit, opušta mišiće, umiruje grčeve i suzbija akne. Na kraju, bitno je reći i to da je crni biber veoma zastupljen i visoko cenjen sastojak za pripremu lekova u indijskoj medicini (ajurveda) što znači da su njegova lekovita svojstva na zavidnom nivou.

Đumbir

Đumbir je tropska biljka čija stabljika podseća na trsku i može da naraste do jednog metra u visinu. Koren je mesnat, debeo i veoma aromatičan. U 100 g đumbira ima oko 80 kcal, od čega 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljenih hidrata. Ovaj koren obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina.

Eukaliptus

Eukaliptus je rod drvenastih biljaka koji obuhvata  oko 700 vrsta zimzelenog drveća. Drvo raskošnih krošnji, potiče iz Australije i jedina je hrana koala. Eukaliptus je bogat  i cineolom, ali i terpenima, polifenolima i flavonoidima.

Eukaliptusovo ulje

Zimzeleno drvo eukaliptusa je poreklom iz Australije i Indonezije. Ulje eukaliptusa dobija se parnom destilacijom iz listova ili vrhova grana drveta eukaliptusa. Ulje eukaliptusa pospešuje izlučivanje sekreta, potpomaže uklanjanje sekreta/sluzi, blago poboljšava cirkulaciju krvi, opušta mišiće i ublažava bolove u predelu mišićno-koštanog sistema. Ulje eukaliptusa poseduje i antiupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega i ima veoma široku lepezu delovanja.

Gavez

Gavez prirodno raste u Evropi i u Aziji gde vlada umerena klima. Višegodišnji koren je tamno braon boje sa spoljašnje strane, a beličast sa unutrašnje strane. Kada se govori o problemima mišića i zglobova, gavez je jedna od najstarijih lekovitih biljaka koja se koristi u ove svrhe. Koren gaveza ima protivupalno i analgetsko dejstvo, a koristi se i kao sredstvo za smanjivanje kongestije.

Grožđe

Ulje dobijeno iz semenki grožđa bogato je veoma snažnim i aktivnim antioksidansima koji neutrališu delovanje slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Pored njih, tu su i esencijalne masne kiseline i  vitamini koji kožu podmlađuju, stimulišu stvaranje kolagena i sprečavaju nastanak bora. Ulje od semenki grožđa koži vraća čvrstinu, vlažnost i mladoliki izgled.

Hamam bilje

Hamam bilje se nalazi u tetesept Oriental kupki. U pitanju su etarska ulja timijana, eukaliptusa, lavande, đumbira i lovorovog lista. U ovoj specijalnoj kombinaciji, hamam bilje omogućava doživljaj Orijenta i osigurava potpuno opuštanje.

Huminska kiselina

Huminske kiseline su tipični sastojci treseta – prirodnog proizvoda biljnog porekla,  koji nastaju iz organskih sirovina u tlu. Bol i ukočenost u zglobovima mogu se ublažiti prirodnim huminskim kiselinama, koje imaju protivupalno dejstvo. Idealna je nakon tretmana čišćenja lica, kod regeneracije kože i kod mnogih kožnih oboljenja. Odlična je kod reume i bolnih stanja u mišićima.

Jasmin

Drvo jasmina pripada porodici maslina i poreklom je iz Istočne Azije (verovatno Indije). Danas se uzgaja u Kini, Indiji, Egiptu, Alžiru, Maroku, Španiji i Francuskoj. Cvetovi jasmina se često koriste u religijske svrhe. Ekstrahovanjem cveća se dobija dobro poznata nota jasmina. Miris jasmina je intenzivan i za njega se smatra da podiže raspoloženje, ali i umiruje.

Jojoba

Jojoba je poreklom sa juga Sjedinjenih država i Meksika. Uglavnom raste u pustinjskim predelima. U pitanju je zimzeleni grm. Vosak jojobe, poznat i kao ulje jojobe, dobija se iz semenki, koje podsećaju na orahe. Ulje jojobe sadži vrlo visoku koncentraciju masnih kiselina i pogodno je za dubinsku negu kože.  Ulje jojobe je izuzetno pogodno za negu kože, jer liči na prirodni ljudski sebum, pa ga koža i kosa lako prihvataju i crpe njegove blagotvorne sastojke.

Kajenski biber

Kajanski biber je poznat po svojim blagotvornim dejstvima protiv bolova u zglobovima i mišićima.

Kakao puter

Kakaovac se može naći u gotovo svim tropskim regionima na svetu.Plodovi drveta sadrže semenke iz kojih se dobija kakao puter. Kakao puter ima visok udeo oleinske kiseline i osigurava baršunasto-mekan osećaj kože. Posebno je pogodan za negu suve, osetljive kože kao i sprečavanje  iritacije.

Kananga

Kananga je jedno od najstarijih poznatih sredstava za ublažavanje simptoma depresije, stresa i uznemirenosti. Dodato u kupku ili kremu za telo poboljšava raspoloženje, pojačava osećaj sreće i olakšava uspavljivanje. Ponaša se kao prirodni afrodizijak i poboljšava libido kod muškaraca i žena.

Kamfor

Каmfor je smolasta materija, bela ili bezbojna, gorkog ukusa, rashlađujućeg i specifično jakog mirisa. Predstavlja glavni sastojak etarskog ulja kamforovog drveta (Cinnamomum camphora), visokog zimzelenog drveta koje raste u Aziji. Kamfor se upotrebljava u obliku rastvora i linimenata (mazila) za utrljavanje kod reumatskih bolova, mialgija i neuralgija. Glavno delovanje kamfora je antiseptično.

Kardamom

Ulje kardamoma deluje na opuštanje mišića, smanjenje bolova, ublažavenje upalnih stanja, smanjenje grčeva i snižavanje nivoa stresa. 

Kleka – ulje kleke

Naziva se još i vatreno drvo i raste širom Evrope. Etarsko ulje kleke se ekstrahuje iz bobica i već dugo važi za tradicionalni lek. Koristi se i kao sredstvo za drenažu, ali i kao lek protiv reumatskih tegoba bilo koje vrste.

Lavandino ulje

Lavanda je poreklom sa Mediterana gde se i danas mogu videti prelepa polja lavande, naročito na jugu Francuske. Danas je rasprostranjena širom sveta. Ulje lavande se dobija iz svežih cvetova parnom destilacijom. Ulje lavande ima opuštajući i umirujući efekat.

Limun

Etarsko ulje limuna, osvežavajućeg citrusnog mirisa veoma je cenjeno u aroma terapiji. Kožu čini mekom, glatkom, poboljšava ten i sprečava nastanak akni. Sa površine kože uklanja nečistoće i bakterije. Omekšava zanoktice, ispucale pete i grube laktove. Kupka sa etarskim uljem limuna poboljšava raspoloženje.

Lipozomi

Lipozomi su mikro transporteri sa jedinstvenom sposobnošću da  uđu u ćeliju noseći u svojoj unutrašnjosti aktivni sastojak, koji se nalazi u proizvodu.

Lovor

Etarsko ulje dobijeno destilacijom vodene pare lista Lovora (Laurus nobilis). Etarsko ulje lovora deluje antiseptično, protivupalno i antifungalno. Ublažava bolove i grčeve u mišićima te se koristi za tretiranje istegnuća i uganuća. Stimuliše i cirkulaciju krvi i limfe, a poznato je i kao repelent jer svojim mirisom tera insekte. Može se koristiti i kao osveživač prostora. Ne preporučuje se u trudnoći, kod dojilja i dece mlađe od 12 godina.

Lotos

Lotos – cvet koji raste u prljavoj vodi, a ipak uspeva da ostane netaknut i zadrži svu svoju raskoš i lepotu! Upravo zato je ova veličanstvena biljka oduvek predstavljala simbol čistote, plemenitosti, mudrosti i inteligencije, posebno u Kini gde se smatra da je lotos zapravo tron na kojem sedi Buda. Izuzetno je cenjen i u Indiji, gde je opšteprihvaćen kao simbol večne mladosti, univerzalne lepote pa i samog života. Ipak, u hinduizmu se može sresti i podatak da je lotos još i znak za rezervisanost, pa čak i osobenjaštvo, što verovatno takođe proističe iz već pomenute sposobnosti ovog cveta da na sebe ne primi ni kap mulja iz koga i sam potiče. Ektrakti lotosa u kozmetici se koriste za regeneraciju i podmlađivanje kože, jer je čine glatkom i svilenkastom.

Magnolija

Etarsko ulje od magnolije je aromatičnog i osvežavajućeg mirisa, deluje pozitivno na nervni sistem i emocije. Smiruje i relaksira. Odlično je u kombinaciji sa kupkama, jer oplemenjuje njihov miris.

Mandarinina kora

Eterično ulje mandarine je citrusnog, osvežavajućeg mirisa. Budi apetit, aktivira probavu, opušta mišiće, budi životnu radost i inspiriše. Deluje opuštajuće, popravlja raspoloženje i ublažava bolove, te je poželjan dodatak kupkama. Nakapano u jastučnicu sprečava nesanicu, stres, nervozu i uznemirenost. Rastvoreno u biljnom ulju korisno je za tretiranje kože tela i sprečavanje nastanka celulita i strija.  

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je najpoznatiji biser Mediterana koji se koristi u kozmetici. Masline su smatraju jednim od najstarijih useva. U evropski deo Mediterana stigle su preko Sirije, Palestine i Irana pre 6000 godina. Maslinovo ulje se dobija hladnim presovanjem plodova. Maslininovo ulje je veoma cenjeno zbog svojih sposobnosti nege i regeneracije kože. . Zahvaljujući oleinskoj kiselini koju maslinovo ulje sadrži, smanjuju se upalni procesi, a oleokantal je sastojak koji je glavni u toj ulozi. Zbog snažnih polifenola koje ovo ulje sadrži, ono pruža sjajnu hidrataciju koži.

Makadamija

Makadamija je australijski orah, veoma lekovit. Izuzetan antioksidant, bogat vitaminima, mineralima, palmitinskom i oleinskom kiselinom. Odlične rezultate pokazuje u nezi, ishrani i regeneraciji zrele kože i suve i oštećene kose. Brzo se upija zbog čega je izvrsno kao bazno ulje u kombinaciji sa etarskim uljima ili drugim biljnim uljima. Usporava pojavu znakova starenja, hidrira, regeneriše, deluje antiinflamatorno.

Matičnjak

Aktivni sastojak matičnjaka se dobija ekstrahovanjem listova. Matičnjak je jedna od najstarijih lekovitih biljaka i naročito se koristi kao sedativ – pomaže protiv nemira i poteškoće da se zaspi.

Mirta

Mirta (Myrtus communis) je simbol ljubavi i besmrtnosti, nezaobilazni deo flore mediteranskog područja. U južnu Evropu je doneta iz jugoistočne Azije zbog privlačnog izgleda i opojnog mirisa zimzelenog žbuna koji raste i do pet metara, ali i lekovitosti koju su dokazali još stari narodi. Čaj od listova sprečava nadimanje, podstiče izbacivanje sekreta iz bronhija i sinusa, pomaže u lečenju prehlada i infekcija disajnih puteva. Ulje greje i deluje protivupalno pa se koristi za ublažavanje bolova kod reumatizma i artritisa. Koristi se u kozmetici, kao i u proizvodnji parfema. Etarsko ulje mirte razbuđuje, poboljšava koncentraciju, povećava hrabrost i samopouzdanje.

Muskatna žalfija

Muskatna žalfija se gaji od početka ovog veka isključivo radi dobijanja etarskog ulja, koje je prijatnog mirisa (podseća na ambru), a dobija se iz cvasti i najviše se koristi u kozmetičkoj industriji. Etarsko ulje žalfije ima snažan aktivirajući miris i deluje stimulativno. Čisti disajne puteve i osnažuje glas, stimuliše organizam, ublažava upale disajnih organa i grla, deluje kod upale desni i afti. Osvežava vazduh u prostoriji. Za radnim stolom pojačaće koncencetraciju i razbistriti misli, naročito kombinaciji sa nanom, limunom ili ruzmarinom.

Med

U Starom Egiptu i Rimu, med se smatrao suvim zlatom. Med se koristio za lepšu i zdraviju kožu. Med pruža hidrataciju kože, dok njegovi sastojci (uključujući vitamin i minerale) hrane kožu. Ona tada postaje mekana i nežna poput svile.

Nar

Primenom na koži dolazi do regeneracije epidermisa, a anti-age efekat je sličan efektu retinoida. Punicinska kiselina ispoljava antiinflamatorno delovanje (poput poznatije gama-linolenske kiseline iz ulja noćurka, boraga i sl.), zbog čega se ulje nara preporučuje za negu suve i osetljive kože. Nesaponifikovana frakcija masnog ulja semena nara sadrži neke od poznatih kozmetički aktivnih sastojaka, među kojima se ističu tokoferoli (najviše beta- i gama-tokoferol), koji su poznati antioksidansi, skvalen i fotoestrogeni. Ovi sastojci štite kožu, smanjuju vidljivost bora i suvoću kože, smanjuju inflamaciju i svrab, česte pratioce suve kože.

Nana

Nana (Mentha piperita) jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka koja raste kod nas. Prema nekim istorijskim zapisima nana se kao lek koristila još pre hiljadu godina.

Ova lekovita biljka sadrži vitamine, minerale, kiseline, betakaroten, vlakna, tanine, flavonoide. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, list i etarsko ulje nane važne su sirovine za proizvodnju velikog broja lekova, higijenskih, dijetetskih, kozmetičkih, parfimerijskih i mnogih drugih preparata. Nana je biljka karakterističnog mirisa, naročito njen list koji sadrži najviše etarskog ulja. Najmlađi listovi sadrže najviše ulja, zato ovu biljku neprestano treba zakidati sa vrha, kako ne bi cvetala i kako bi se stalno podmlađivala. Etarska ulja iz lista nane osvežavaju i hlade zato što sadrže mentol. Menta je odličan izvor mangana, bakra i vitamina C, a u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična,  antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Pačuli

Pačuli ulje je ulje izuzetno snažnog, bogatog mirisa koji odgovara i ženama i muškarcima. Poznato je po svom dezodorirajućem, antidepresivnom i antiseptičnom delovanju. Stimuliše oslobađanje hormona koji utiču na osećaj sreće i smanjuje osećaj uznemirenosti, ljutnje, tuge i besa. Poboljšava raspoloženje i smanjuje tenziju. Deluje kao afrodizijak i ublažava impotenciju, povoljno utiče na povećanje libida. 

Pasiflora

Većina cvetova ovog roda dolazi sa američkog kontinenta. Najpoznatiji srodnik ovog cveta je marakuja. Ekstrakt koji se dobija iz cvetova pasiflore sadrži dragocene biljne sastojke, takozvane flavonoide. Ove cvetne, mirišljave note opuštaju telo i duh.

Pomorandža

Pomorandže su stigle u Evropu tek u 15. veku. Mada, veruje se da je zemlja porekla narandži Indija. Etarsko ulje dobija se hladnim presovanjem slatke narandžine kore. Ulje pomorandže je osvežavajuće voćne arome i cenjeno je zbog svog protivupalnog, antiseptičnkog i antidepresivnog delovanja. Sadrži komponente koje su snažni atioksidansi i sprečavaju oštećenja kože nastale delovanjem slobodnih radikala. Ovo ulje usporava proces starenja, stvaranje bora i tamnih fleka. Kožu štiti od negativnih uticaja i stimuliše njenu proizvodnju kolagena. Dodato u kupku poboljšava raspoloženje i stvara osećaj opuštenosti.

Proteini mleka

Zahvaljujući jedinstvenom sastavu, proteini mleka otklanjaju iritacije i otekline, izbeljuju kožu, hidriraju je i hrane. Sprečavaju isušivanje kože, čine je nežnom i elastičnom i sprečavaju njeno starenje.

Ribizla

Ribizla sadrži veliku količinu vitamina C, a takođe sadrži i vitamine B1, PP, karotin, kalijum, gvožđe, limunsku, jabučnu i druge organske kiseline, pektine, tanin i do 16% šećera. Ovo voće prepuno je vitamina C i karotenoida koji pružaju koži antioksidatino dejstvo. Visok sadržaj voćne kiseline u ribizli takođe čine kožu izuzetno toniranom i svežom.

Runolist

Runolist je biljka koja se u prirodi može naći samo na kamenitim i stenovitim obroncima dok je u kultivaciji ima sve češće. U prirodi je strogo zaštićena, a njeno branje i uništavanje je zabranjeno. U narodnoj medicini koristila se za probleme probavnog i digestivnog sistema. Cvetni ekstrakti runolista sadrže antioksidanse i deluju protivupalno.

Ruzmarin

Ruzmarin je poreklom iz mediteranskih zemalja. Njegov miris podseća na tamjan i kamfor. Ulje se ekstrahuje iz lišća i vrhova nosivih cvetova parnom destilacijom. Ruzmarinovo ulje ima osvežavajući i  osnažujući efekat.

Salicilati

Salicilati su soli salicilne kiseline, koje se mogu pronaći u etarskim uljima kao i u različitim delovima biljaka. Salicilat ima analgetsko i protivupalno dejstvo.

Smokva

Smokva je poreklom iz jugozapadne Azije. Takođe se može pronaći na Mediteranu i u regionima Centralne Evrope sa blagom zimom. Ekstrakt smokve se dobija iz osušenih ljubičastih plodova. Smokva, između ostalog, sadrži vitamin C i vitamine iz B grupe. Pruža dugotrajnu hidrataciju kože.

Slatka pomorandža

Aromatično ulje pomorandže cenjeno je zbog svog protivupalnog, antiseptičnkog i antidepresivnog delovanja. Sadrži komponente koje su snažni atioksidansi i sprečavaju oštećenja kože nastala delovanjem slobodnih radikala. Stimuliše proizvodnju kolagena, usporava proces starenja, stvaranje bora i tamnih fleka i nastanak akni.

Šljiva

Hladno ceđeno, nerafinisano ulje koštica šljive je specifične arome i lagane teksture. Brzo se upija u kožu i ne ostavlja mastan film. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E što ga čini odličnim antioksidantom koji kožu štiti od spoljašnjih uticaja i prevremenog starenja. Hrani i hidrira kožu, poboljšava njenu elastičnost.

Timijan

Etarsko ulje timijana proizvodi se postupkom destilacije vodene pare iz cvetnih pupoljaka vrste Thymus vulgaris. Ime potiče od grčke reči thymus, što znači hrabar. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu, spada u red etarskih ulja sa najjačim antiseptičkim svojstvima pa je izvrstan u borbi sa najmoćnijim bakterijama. Odličan je izbor za aroma lampe, naročito u vreme vladavine gripa i ostalih virusa, za osvežavanje i dezinfekciju prostorija.

Vanila

Vanila ( Vanilla planifolia ) je višegodišnja penjačica koja ima zelenu stabljiku i beli prepoznatljivi cvet. Pripada porodici orhideja. Vanila iako je poreklom iz Meksika, sada se uspešno uzgaja u svim tropskim delovima sveta. Kao najveći proizvođači vanile trenutno se izdvajaju Madagaskar i Indonezija. Mahuna vanile je dugačka oko 30 cm i široka oko 6 – 8 cm. Blago je povijena. Boja varira od braonkasto smeđe pa sve do crne kad je zrela. Unutar mahune je uljana tečnost puna sitnih semenki. U kozmetici su ulje ili ekstrakt vanile odgovorni za sjaj kože.

Zapadnoindijski sandal

Etarsko ulje zapadnoindijskog sandala često se upotrebljava jer ima izuzetna dejstva kod opuštanja i umirijivanja, pomaže kod stresa i nesanice. Zbog visokog udela seskviterpena, umirujuće deluje i na kožu.

Zimzelen

Zimzelen je poreklom iz Kanade i Severne Amerike. Takozvano ,,ulje zimzelena“ se dobija od listova biljke. Ne koristi se samo za pospešivanje mirisa, već i kao lekovito sredstvo. Indijanci u Severnoj Americi su odavno počeli da koriste prednosti ove biljke. Tretirali su bolove u leđima, reumatizam, groznicu ili glavobolju. Kao lekovito bilje, zimzelen ima protivupalno i analgetsko dejstvo. Kao dodatak u kupki, ima osnažujuće dejstvo i daje novi osećaj energije.

Zvezda Alpa

Ova biljka pripada porodici Belih Rada. Raste na visinama od 1700m do 2700m zato što ne zahteva hranljivo zemljište. Ova biljka je izuzetno retka i puna dragocenih sastojaka i zbog toga je zaštićen alpski cvet. Danas se uzgaja u specijalnim alpskim baštama. Ekstrakt ove biljke pomaže koži da poboljša svoju otpornost na spoljašnje stresne faktore, da održi svoju prirodnu ravnotežu i da se zaštiti od oksidativnog stresa koji izazivaju slobodni radikali.

Žalfija

Poznata lekovita biljka poreklom sa Mediterana. Žalfija se već dugo koristi kao lekovito sredstvo. Zahvaljujući tome bila je poznata i u Starom Egiptu. Lišće je delotvorna komponenta žalfije. Etarska ulja koja se nalaze u žalfiji imaju dezinfekcijsko dejstvo, zbog čega se često koriste kod stanja poput curenja iz nosa ili upale grla. Žalfija takođe leči upalu usta i grla i ima umirujući efekat.