Kao što je povišena temperatura način kojim se telo bori sa virusima, tako je i kašalj, pa i onaj kod dece, odbrambeni mehanizam disajnih puteva.   

  1. Topla kupka smanjuje natečenost sluznice nosa i ublažava upalu disajnih puteva 

Isparavanje tokom kupanja, naročito ukoliko kupka sadrži prirodna etarska ulja, opustiće disajne puteve i pomoći da lakše dišete kroz nos, što će pomoći i da smanjite napade kašlja. 

Disanje kroz usta usled zapušenog nosa dodatno isušuje sluznicu grla, što kao posledicu ima oslabljenu odbranu disajnih puteva od virusa, suvo grlo i zbog toga se često javlja i suvi kašalj kod dece. 

 

Igra na kiši, tetesept dečija kupka sadrži prirodna etarska ulja eukaliptusa i timijana koji blagotvorno deluju na dečije disajne organe.  

Ulje eukaliptusa pospešuje izlučivanje sekreta i iskašljavanje, blago poboljšava cirkulaciju krvi, opušta mišiće i ublažava bolove u predelu mišićno-koštanog sistema. Ulje eukaliptusa poseduje i antiupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega i ima veoma široku lepezu delovanja.  

Ulje timijana spada u red etarskih ulja sa najjačim antiseptičkim svojstvima pa je izvrstan u borbi sa najmoćnijim bakterijama. 

KUPI ONLINE KUPKU IGRA NA KIŠI

 

2. Okupajte dete 90 min pre spavanja i pazite na visinu jastuka 

 Prehlada i kašalj iscrpljuju. Zato je jako važno da dete dovoljno spava kako bi što pre ojačalo svoj imunitet. 

 Topla kupka opušta mišiće i ubrzava cirkulaciju, što povoljno utiče na prirodan biološki ritam u organizmu deteta i osim što će dete lakše zaspati i sam san će biti kvalitetniji.  

 Prema naučnim istraživanjima, najoptimalnije je ako dete okupamo 1-2 sata pre spavanja. 

Pre nego što dete smestite u krevet pobrinite se da jastuk bude dovoljno visok kako se sekret iz nosa ne bi slivao niz grlo i izazivao dodatni kašalj. 

Ovo je naročito važno kod manje dece I beba jer postnazalno slivanje je čest uzrok I upala uha. 

Pošto detetu možda neće biti do kupanja jer je usled prehlade I iscrpljenosti dodanto razdražljivo, predlažemo nekoliko zabavnih kupki. 

  1. Mala sirena i Potraga za blagom – kugle za kupanje za decu koje u sebi kriju igračku I boje vodu u roze i plavo. 
  1. Svet vulkana – Jedini vulkan koji se aktivira pod vodom, i poput prave vulkanske lave boji vodu u ružičasto. 
  1. Monster party – pucketava kupka koja boji vodu u narandžasto i pravi dugotrajnu penu 

Zbog isparavanja moguće je da dete blago dehidrira, zato bi idealno bilo da popije topli napitak nakon kupke. Naš predlog je topla domaća supa, dovoljno hranljiva i bogata vitaminima I mineralima da pomogne da detetov imunitet ojača. 

 

3. Kupka ili topao tuš opuštaju mišiće  

 Usled virusne upale, imuni sistem aktivira leukocite u borbi protiv virusa što uzrokuje dobro poznati osećaj bolnih i teških mišića. 

Morske soli za kupanje koje sadrže etarska ulja i biljne ekstrakte gaveza, arnike, eukaliptusa blagotvorno deluju na mišićno-koštani sistem i u dodiru sa toplom vodom dodatno pospešuju cirkulaciju i smanjuju upalu. 

 

KUPI ONLINE