Sigurno se sećamo svi Rosa (Ross) iz serije „Prijatelji“ koji svoju porodicu i prijatelje strastveno pokušava da zainteresuje svojim pričama o dinosaurusima. Dok se u seriji mnogi šale na račun njegove ljubavi prema dinosaurusima i pitaju se kakav to posao paleontolog zapravo radi, ako dinosaurusi više ne postoje. Da se podsetimo da je paleontolog zanimanje koje podrazumeva proučavanje razvoja života na zemlji, starih biljaka i životinja koje su nekada postojale, vršeći istraživanja na fosilima i raznim ostacima.

Definicija ne deluje baš zanimljiva deci, ali ipak, deca obožavaju dinosauruse.

 

Da li decu treba podsticati da se igraju dinosaurusima?

Svaka igra bilo igračkama dinosaurusa, aviončićima ili lutkama je podsticaj za dete i razvoj njegovih brojnih sposobnosti. Deca naročito vole „igre pretvaranja“. Ako se vaše dete često „pravi“ da je neki junak iz crtanog filma, da je kapetan, da juri dinosauruse, da je i samo dinosaurus, to je veoma zdravo za razvoj njegovih kognitivnih sposobnosti.

Zašto?

Igra pretvaranja je ustvari način na koji dete koristi simbole, podstiče svoju maštu i kreativnost. Pa tako, ako je prazna rolna toalet papira – teleskop, obična kašika – gitara, a plišana igračka pravi dinosaurus, vaše dete tako razvija svoje simboličko razmišljanje, koje je jednako važno za razvoj govora, kao i same reči.

Sa 3,4 godine deca prirodno počinju da savladavaju naprednije reči, pa iz tog razloga nemojte da se čudite ako dete može da nabroji nekoliko naziva dinosaurusa dok se vi sećate samo T-REX-a.

Ovakva vrsta igre takođe pomaže i da deca kroz život imaju veću sposobnost sagledavanja situacija, ljudi i odnosa iz druge perspektive, upravo jer tokom igara pretvaranja preuzimaju neki drugi lik, ponašanje…

 

Odakle deci toliko interesovanje za velike, strašne životinje kojih više nema?

Ako bismo deci u ranom detinjstvu, oko 3-4 godine, kada se najčešće i razvija ljubav prema dinosaurusima, ponudili sistematične, matematičke, naučne podatke i informacije, dete bi steklo odbojnost i pokazalo nezainteresovanost i dosadu.

Dinosaurusi predstavljaju isti takav sistematični, naučni koncept razmišljanja, ali koji je blizak deci.

Deca kroz igru razvijaju svoje JA.  Pričama o vilama, jednorozima i dinosaurusima deca kreiraju svoj svet mašte i realnosti, kroz koji dalje razvijaju svoju ličnost.

 

Podstičite interesovanje prema dinosaurusima

Ukoliko dete pokaže interesovanje, ohrabrite ga!

Čitajte mu knjige o dinosaurusima, ulepšajte momente kupanja uz  T-Rex  dečiji šampon i gel za tuširanje,  kupite mu slikovnicu sa ovom temom, učite ga imenima dinosaurusa, odvedite ga u muzej (ne mora nužno biti sa dinosaurusima, ali gledajte da tema bude na neki način povezana sa ranijim geološkim dobima), jer ćete na taj način kod deteta razvijati ujedno sistematičnost, maštu, govor, kreativnost, kao i približiti im nauku i učiniti učenje zabavnim.

Razvijaćete kod deteta disciplinu i fokus da se posveti jednoj stvari i da je temeljno istražuje.

Sve to može imati velikog uticaja kasnije na detetov život, jer brojne navike se stvaraju upravo u najranijim danima, a nekada i interesovanja iz detinjstva postaju i životni poziv.