Raspakujete kofer, stavljate garderobu na pranje, vadite suvenire sa letovanja, odgovarate na viber poruke prijateljima da ste evo upravo stigli, da dogovarate kafu da im pričate kako je bilo, samo malo da se odmorite i prilagodite.

I onda odjednom, preplavi vas tuga, nezadovoljstvo, sve biste promenili, zašto mora da se ide na posao, opet saobraćajne gužve, opet život na vreme…

Neraspoloženje, pa čak I depresija nakon odmora su veoma česta pojava.

Šta uzrokuje loše raspoloženje posle odmora?

Ova pojava ima slične simptome kao I bilo koja druga anksioznost: loše spavanje, umor, manjak energije, nedostatak koncentracije, razdražljivost…

Mozak se naprosto bori da uspostavi red u aktuelnom trenutku koji je najčešće u potpunoj suprotnosti sa onim što ste živeli prethodnih 7-10 dana na moru.

Na odmoru je uvek vidno I na našem licu, koži, sjaju u očima, kako se stres smanjio (čak I kada putujemo sa malom decom I punom torbom prateće plažne I dečije opreme).

To iznenadno smanjenje lučenja hormona stresa, a potom ponovno aktiviranje po povratku kući je takođe nešto što stvara disbalans u našem organizmu.

Mozak se dodatno razmašta i počne da preuveličava, pa vam tako povratak svakodnevici izgleda dodatno dosadan, besmislen i frustrirajući. Potpuna sloboda I nebriga o vremenu, zamenjena je to do listama i gledanju na sat.

  1. Serotonin – boravak na suncu utiče na lučenje tzv. hormona sreće, serotonina. Povratak kući označava smanjen broj sunčanih časova i duži boravak u zatvorenom, što zbog posla što zbog kućnih obaveza.
  2. Melatonin – letovanje I alarm ne idu zajedno. Na letovanju duže spavamo, često dremkamo na plaži, pa se poveća I nivo melatonina. Povratak poslu I redovnim obavezama često znači I manjak sna. Ovo je još jedan biološki razlog zašto postajemo manje raspoloženi posle letovanja.
  3. Cirkardijalni ritam – tj. ritam spavanja se nakon letovanja ponovo poremeti, što uzrokuje nervozu, neraspoloženje i manjak energije. Ova pojava nije u vezi samo sa letovanjem, već bilo koju sezonsku promenu vremena.

 

Kako da olakšate sebi I izbegnete pad raspoloženja posle letovanja?

  1. Dajte sebi vremena – Ostavite sebi makar jedan ceo dan po povratku, pre ponovnog kretanja na posao
  2. Pazite na ishranu – na odmoru se opustimo pa jedemo više šećera I unosimo više alkohola, što može uticati na neraspoloženje. Barem poslednjih dana odmora se trudite da malo pročistite ishranu i da tako nastavite I kod kuće. Videćete, napraviće veliku razliku. O blagodetima pijenja vode, ne moramo ni da govorimo.
  3. Odvojite svakog dana vreme za sebe i za opuštanje – napravite more u kadi – napunite kadu vodom prijatne temperature, dodajte čistu morsku so za kupanje Deep Relaxation, nemačkog brenda tetesept i opuštanje je zagarantovano.

 

Još nešto: Tokom celog avgusta za svaku kupovinu na našem webshopu dobijate promo kod sa -15% popusta za novu kupovinu od 15-30.09.

POGLEDAJ AKCIJU NA NAŠEM WEBSHOPU

Pozitivan efekat kupki na organizam i na psihu je naučno dokazan, zato ne preskačite ovaj korak.

  1. Ne gledajte telefon pred spavanje i spavajte dovoljno – neke stvari su toliko očigledne da ih lako zaboravimo. Da li ste znali da svetlo ekrana smanjuje nivo melatonina, hormona sna? Ma koliko privlačno bilo listanje fotki i videa sa letovanja, ne radite to pred spavanje.

Čitajte omiljenu knjigu ili jednostavno ne radite ništa, ali telefon ne dirajte.

  1. Obraćajte pažnju na detalje – osvestite svaki lepi miris, pogled, trenutak koji vam se dešava, ne živite u prošlosti, pa čak i ako vas ona čeka na peskovitoj plaži.