Ovaj egzotični začin polako dobija i svoju primenu kod nas, dok je u nekim zemljama, poput Skandinavije već uveliko ušao u kuhinje.

Često ćete u skandinavskim kolačićima pronaći kardamom, a na Zanzibaru možete naručiti kafu upravo sa ovim začinom (daje kafi blago gorkasti ukus).

 

Nemojte pomešati kardamom i korijander

Vizuelno liče jedan na drugog – međutim velika je razlika između kardamoma i korijandera.

Korijander ima biljni, citrusni ukus, dok kardamom, koji dolazi iz porodice đumbira, ima više zemljani, voćni i opor ukus.

Kompleksnost arome i ukusa kardamoma je upravo ono što mu i daje toliku moć kao začinu (ne čudi što ga nazivaju „kraljem začina“), ali još važnije – kardamom ima snažna terapeutska dejstva.

 

Koja su terapuetska dejstva etarskog ulja kardamoma?

Etarsko ulje kardamoma je na kraljevskim dvorovima poznato od davnina. U ajurvedi se moći kardamoma koriste kod promuklosti, bronhitisa, tretmana neplodnosti, protiv povraćanja, astme, prehlade, kašlja, lošeg zadaha…

U gore pomenutoj kafi sa kardamomom, ovaj začin neutrališe dejstvo kofeina, a u čajeve se dodaje kako bi zaustavio glavobolju i umanjio stres. Tako da gde nema decaf kafe, nabavite kardamom.

Ulje kardamoma deluje na opuštanje mišića, smanjenje bolova, ublažavenje upalnih stanja, smanjenje grčeva i snižavanje nivoa stresa, a ove benefite naročito ispoljava ukoliko ga dodate u opuštajuću toplu kupku.

Naša preporuka: t-by tetesept penušava kupka Zimska čarolija sa prirodnim etarskim uljem kardamoma i biljnim ekstraktom šljive.

Kupka Zimska čarolija je namenjena svima koji žele da odvoje vreme za sebe i pruže svom telu osećaj uživanja i relaksacije u kupki sa prijatnim “fruity – spicy” mirisom koji potiče upravo od etarskog ulja kardamoma.

 

Ovaj proizvod možete pronaći na našem webshopu!