Brižit Bardo – „Parižanka“ (La Pariesienne)

Kada se lepa Brižit, koja u filmu glumi ćerku francuskog predsednika, zaljubi u šefa obezbeđenja svog oca, kreću ljubavne spletke i igrarije, na šarmantan francuski način. Ako volite francuske komedije, preporučujemo film Parižanka iz 1957, u kojem Brižit ima kadrove u kadi iz koje ljutito kupajući se izgovara repliku: „Kupaj se u kadi sa svojom ljubavnicom, završila sam s tobom“.

U crnobelom filmu „Moj sin Neron“ (Mio figlio Nerone) Brižit se kupa u kadi punoj mleka. Neko je režiseru otkrio Kleopatrinu tajnu 😉, ili su možda iskoristili belinu mleka za veći kontrast, naročito potreban u snimanju crnobelih kadrova.

 

Šon Koneri – „Dijamanti su večni“ (Diamonds are forever)

 

Jedan krajnje „instagramičan“ i „pinterestan“ kadar, u kojem Koneri kupajući se prelistava časopis sa sve stalkom za knjige i ogledalom u kadi.

Kao i dijamanti, Šon Koneri u ulozi Džejms Bonda ostaje večan, ali i po kadrovima u kadi i van nje. U Džejms Bond filmu „Operacija Grom“ (Thunderball), kada je upao u kupatilo lepe riđokose koja je uživala u toploj kupki, na njeno pitanje „Da nisi možda pogrešio prostoriju“, Bond, šmekerski kako samo Koneri zna, odgovara „Odavde odakle ja gledam, ne bi se reklo.“.

 

 

Mena Suvari – „Američka lepota“ (American Beauty) i Džulija Roberts „Zgodna žena“ (Pretty woman)

Čuvena slika Mene Suvari u kadi punoj ružinih latica, kako je u Američkoj lepoti zamišlja Lester i Džulija koja sa volkmenom u ušima uživa u kupki pevajući uz Princa, su dve kultne scene, za koje, sigurni smo znate i nije ih potrebno posebno predstavljati.

 

Ipak, kultni filmovi poput ovih su oni kojima se uvek vraćamo. Da li ste se zapitali zašto? Da li to ima veze samo sa kvalitetom priče, režije, glume?

Filmovi koje smo već više puta odgledali, imaju veliku psihološku prednost, naročito u danima kada samo želimo da se odmorimo. Filmovi koje gledamo po n-ti put su poznati, znamo kako se završavaju i šta možemo da očekujemo, znamo da nas neće razočarati i zato često, kada su odmori i praznici, vraćamo se dobrim starim blokbasterima.

 

Elizabet Tejlor – „Kleopatra“

Ako je jedna stvar zajednička mnogim kadrovima u kadi, onda je to da često osoba koja se kupa nije sama u prostoriji. Za razliku od stvarnog života u kojem je kupanje u kadi krajnje intiman čin, u filmu Kleopatra, Elizabet Tejlor, predstavljajući čuvenu egipatsku vladarku, kupa se okružena podanicima i razgovarajući.

 

Još 150 kvalitetnih filmova u kojima su i kadrovi snimani u kadi

Sasvim slučajno, otkrili smo MUBI sajt na kojem je 150 filmova u kojima se pojavljuje kada 😊

Skrolujte, pročitajte sinopsis, i izaberite svoj film za produženi vikend.

 

 

Uživajte!