Od ispijanja prve jutarnje kafe dok svi još spavaju, trčanja pre posla, čitanja mejlova u prevozu, zalivanja biljaka, subotnjeg odlaska na pijacu pa na doručak sa prijateljicom, brzinskog tuširanja ujutro ili duge tople kupke pred spavanje, važni su rituali i navike koji imaju višestruke benefite.

Razlog zbog kojeg je pandemija imala toliki uticaj na naše mentalno zdravlje je upravo i u tome što su mnogi naši rituali i navike iznenada bili onemogućeni ili promenjeni.

 

Koja je razlika između navika i rituala?

 

Navika je određena radnja koju ponavljamo, gde je upravo ta radnja sama po sebi cilj. Rituali su takođe radnje koje ponavljamo, ali koje imaju cilj i svrhu izvan same radnje. Kada jednu naviku osvestimo i svesno je ponavljamo ona postaje naš ritual.

 

Rituali nam pomažu da živimo život kakav želimo

 

Kada svoje dnevne obaveze i aktivnosti prekinemo nečim što je za nas važno, mi se ustvari fokusiramo na sadašnji trenutak i na naše namere.

Previše smo opterećeni time da je potrebno da napravimo krupne korake ili aktivnosti kako bismo postigli uspeh u nečemu. Dzejms Klir u svojoj knjizi „Atomske navike“ pominje teoriju napretka od 1% svakog dana.

Ako svakog dana postanemo 1% bolji u nečemu, za godinu dana ćemo postati 37 puta bolji u tome. Sada zamislite sebe kako svakog dana 1% bolje vozite auto, svirate violinu, govorite španski, pišete kaligrafiju, plešete tango ili salsu, slikate…

Odvojiti vreme za ono što volite je prvi znak namere da želite da steknete novu naviku koja može postati vaš novi ritual.

 

Rituali i navike oblikuju našu ličnost

 

U pomenutoj knjizi autor daje jednu slikovitu metaforu, kako promene u navikama i ritualima mogu da promene naš kompletan život. Zamislite avion koji za samo 2,3 stepena skrene sa svoje trase, i umesto u jednom, završi u potpuno drugom gradu.

Ista stvar je i sa našim navikama i ritualima, samo male izmene mogu da dovedu do velikih promena u kvalitetu našeg života.

 

Rituali i navike daju osećaj postignuća

 

Jednostavna navika nameštenja kreveta svakog jutra je jedna od aktivnosti kojima „podešavamo“  svoj um na ideju da ćemo tog dana obaviti uspešno i druge zadatke.  Kako Čarls Djuhig u knjizi Moć navika kaže „namestiti krevet je kamen temeljac na kojem gradimo sve druge navike“.

Sigurno ste imali jutra kada ustanete puni elana čim vam zazvoni alarm, protegnete se, odradite neke vežbe, jogu, istuširate se aromaterapijskim krem gelom za tuširanje i krenete zadovoljni u novi dan. U samo prvih sat vremena dana vi ste već postigli toliko toga što želite i osećate se zadovoljno!

 

Rituali utiču na serotonin, anksioznost i imunitet

 

Istraživanje Univerziteta u Torontu je pokazalo da su učesnici koji su pre rada na određenom zadatku prošli kroz neki od svojih omiljenih rituala, bili uspešniji, kao i da su pokazali manji nivo anksioznosti i brige o neuspehu, u odnosu na učesnike istraživanja koji nisu radili neki ritual.

Rituali nam pomažu da se oslobodimo napetosti, da jačamo svoje samopouzdanje, da smanjimo nivo stresa.

I ne samo to! Redovno praktikovanje rituala dovodi do smanjenja nivoa kortizola, što kao benefite donosi sporiji puls, niži krvni pritisak, kao i jači imuni sistem.

 

Različiti rituali su od pamtiveka deo ljudskog narativa: kako oni lični rituali koje obavljamo u svome dome, tako i rituali koji su deo naše tradicije i kojima se lakše povezujemo sa sebi sličnima.

Ako je jedan od vaših omiljenih rituala na kraju dana topla kupka pred spavanje, predlažemo da ove jeseni isprobate penušave kupke linije t-by tetesept.