Spoljašnji sloj kože epidermis, blokira prodor štetnih materija, sprečava infekcije, UV zračenje, a pomaže i očuvanju hranljivih materija, kao i očuvanju dovoljne vlažnosti kože zahvaljujući epidermalnim lipidima.

Kada imate manjak epidermalnih lipida tada koža nije dovoljno hidirana i postaje suva, gruba na dodir i zategnuta.

 

Kako visoke temperature vode štete koži?

Ako je voda kojom se tuširate pretopla, epidermalni lipidi se „tope kao maslac“. Ukoliko temperatura vode pređe 41-42°C lako možemo oštetiti spoljašnji sloj kože i oslabiti svoju prvu barijeru od negativnih spoljašnjih uticaja, a takođe osetiti i bol usled opekotina.

Što smo stariji, podnošljivost visokih temperatura vode tokom tuširanja slabi.

Kada su u pitanju male bebe i deca, prag tolerancije je naravno znatno niži, tako da su preporučljive temperature kupanja u vodi do 32°C.

Takođe, ukoliko je vaša koža suva i osetljiva, pretopla voda pri tuširanju ili kupanju, uništava sloj masnih ćelija i time koža postaje još suvlja. Kontraefekat, u slučaju masne kože, pretopla voda dovodi do još većeg lučenja ulja koji kožu čine dodatno masnom.

 

Tuširanje vrelom vodom ili sauna efekat u kupatilu?

Preporučljivije od tuširanja vrelom vodom je da napravite sauna efekat tako što ćete pustiti vrelu vodu da teče i zatvoriti vrata. Kupatilo će se ispuniti vlagom i samim tim ćete imati hidrirajući efekat na koži, a pri ulasku u tuš smanjite temperaturu vode.

Takođe, pored samog kvaliteta i temperature vode, važno je i kakve preparate koristite za tuširanje.

Važno je da gelovi za tuširanje koje koristite budu (idealno) pH neutralni, jer je sama koža prirodno blago kisela sredina, a kozmetika za kupanje agresivnije pH vrednosti može, pogađate, oštetiti epidermis, kada postajemo i podložniji brojnim drugim oboljenjima kože.

Tetesept preporuka: t-by tetesept Krem gelovi za tuširanje  koji su:

  1. pH neutralni
  2. Bez konzervansa, parafina
  3. Bez silikona i alkalnih sapuna
  4. Sadrže čista prirodna etarska ulja
  5. Redovnom upotrebom hidriraju i hrane kožu
  6. Veganski proizvod.

Izaberite svoju omiljenu kombinaciju biljnih ekstrakata i čistih etarskih ulja:

Hello Beauty krem gel za tuširanje

Hello Happiness aromaterapijski krem gel za tuširanje

Hello Wintercare krem gel za i

Hello Winter Heart krem gel.