Kupanje je važno ne samo za higijenu, već i za emocionalno zdravlje i razvoj senzomotornih sposobnosti kod deteta.

  1. Stiskanje igračaka za kupanje i spužvica, povoljno utiče na razvoj senzomotornih sposobnosti kod deteta, zato uvek u kadu ubacite nešto od ovih stvarčica kako bi se dete igralo.

 

  1. Koristite penušave dečije kupke jer pena i balončići od pene koje dete juri prstićima po površini vode, dodatno pospešuju njihova taktilna čula i motoričke veštine. Uvek obratite pažnju da je dečija kozmetika za kupanje dermatološki testirana i bezbedna za osetljivu dečiju kožu, poput tetesept dečije linije.

 

  1. U punoj kadi, kako se voda hladi, dete uči da razlikuje temperature. To povoljno utiče na razvoj detetovih čula.

 

  1. Kupanje deteta je jedna od retkih aktivnosti kada ništa ne može da nas prekine, jer smo posvećeni bezbednosti deteta. Vreme kupanja je zato naročito važno jer pruža našim najmlađima dodatnu emocionalnu povezanost sa roditeljima.

 

  1. Pustite maštu na volju – izmislite na primer igru pecanja u kadi. Neka dete svojim rukama traži po vodi neki predmet koji može da potone.

Ovakva igra će dodatno podsticati senzomotorne sposobnosti dece, prstićima će raditi ispod vode i osetiti strujanje kako budu pokretali ruku, vežbaće da se oslone na razna čula, naročito ako od pene ne vide dno kade, prstićima će rasterivati penu kao dodatnu aktivnost i naravno, silno će se zabaviti.

Gusarska avantura, so za kupanje sa konfetama za decu, je naš predlog za ovakvu vrstu igre. Konfete plutaju po površini vode i hvataju se čašicom u kojoj se nalazila so za                kupanje.

 

  1. Eksperimentisanje sa predmetima različite težine i materijala su idealna prilika da dete primeti razliku kada tela plutaju, a kada tonu. Malo fizike nije na odmet 😊

 

  1. Upotrebite slamčice kojima dete duvanjem može da pokrene  plutajuće lagane predmete ili mehuriće pene. Na taj način će osnažiti svoja pluća, kordinaciju pokreta, a vežbaće i upornost.

 

Samo ovih 7 razloga je dovoljno da vreme za kupanje gledamo drugim očima!