Sigurno ste nebrojeno puta doživeli da vas neki specifični miris vrati u tačno određeni trenutak ili period iz prošlosti.

Jedan od razloga zbog kojih se to dešava je što je centar čula mirisa smešten upravo u istom delu mozga koji utiče i na naše emocije, sećanja i kreativnost.

Čovek u proseku može da razlikuje oko 10 000 različitih mirisa. Pa ipak, jedan te isti miris može biti potpuno različit za dve osobe.

Na koji način doživljavamo neki miris zavisi od raspodele aminokiselina. Razlika u samo jednoj aminokiselini na određenom genu uzrokuje da dvema osobama isti miris potpuno drugačije deluje. Oko 400 receptora utiče na miris, a zahvaljujući aminokiselinama postoji oko 900 000 različitih varijacija.

Zbog čega se aktiviraju različiti receptori za miris, nije još uvek poznato, ali je činjenica da jedan isti miris može potputno različito “mirisati” vama i nekoj drugoj osobi, pa samim tim i buditi različite emocije.

 

5 mirisa koji utiču pozitivno na naš organizam

  1. MIRIS BORA

Univerzitet u Kjotou je uradio istraživanje koje dokazuje da miris bora utiče pozitivno na smanjenje stresa, anksioznosti i depresije. Takođe, etarsko ulje borove iglice u kupkama olakšava simptome prehlade i iskašljavanje, kao i reumatske bolove.

 

  1. MIRIS CITRUSA

Citrusni mirisi pozitivno deluju na naše raspoloženje i podstiču osećaj budnosti i spremnosti. Etarsko ulje limuna u difuzeru će vam pomoći da uklonite neprijatne mirise, npr. nakon kuvanja ribe.

Tetesept aromaterapijski gel za tuširanje sa đumbirom i limunom stimuliše duh i telo i stvara primetno dobro raspoloženje, dok ujedno hrani kožu.

 

  1. MIRIS KREME I LOSIONA ZA SUNČANJE

Sigurno pretpostavljate i sami. Miris krema za sunčanje, povezan sa osećajem potpune opuštenosti za vreme letovanja, samo jednim “mirisanjem” nas vraća nas u stanje bez stresa. Tako da ako vam je nakon letovanja ostalo kreme za sunčanje, tokom zime je po potrebi pomirišite 😊

 

  1. MIRIS RUZMARINA

Osim što ga koristimo kao začin, ruzmarin neverovatno utiče i na naše mentalne sposobnosti, podstičući bolje pamćenje.

Topla kupka sa mirisom ruzmarina pred važan ispit ili sastanak, povoljno će uticati kako na vaš mozak tako i na celo telo.

Preporučujemo: Joints&Muscles medicinsku uljanu kupku sa visokokvalitetnim etarskim uljima ruzmarina, eukaliptusa, mirte i belog bora.

 

  1. MIRIS KIŠE

Kao što smo rekli na početku, mirisi su usko povezani sa našim sećanjima. Kiša, koja je bila glavni saveznik našim precima koji su se, više nego danas, bavili poljoprivredom, bila je željno iščekivana pojava naročito tokom sušnog perioda. Vegetacija koja buja, plodovi koji rastu, osećaj radosti, mira i nade, tako su se povezali sa mirisom kiše.

 

Nos je inače veoma važan jer predstavlja prvu barijeru svim štetnin supstancama iz vazduha i okoline. Da bi sluznica nosa bila zdrava, važno je da je uvek vlažna, pa se zbog toga preporučuje redovna higijena izotoničnim rastvorima pH vrednosti što približnije pH vrednosti nosa.