Svi se sećamo svojih odlazaka na kupanje pre omiljene dečije emisije pred spavanje. Naročito onih nedeljom – pred školu.

Nekome su to bili omiljeni trenuci, nekome ne.

 

Zašto deca često burno reaguju kada treba da se kupaju?

Imajte na umu da odlazak na kupanje je često razlog zbog kojeg dete mora da prekine svoju igru.

Samim tim kupanje postaje neprijatelj broj 1 i za njega dete vezuje asocijaciju da ga ometa u onome u čemu uživa.

Druga neprijatna asocijacija koju deca stvaraju je što se posle kupanja uglavnom odlazi na spavanje. Još jedan „partybreaker“ poen za kupanje 😊

Pored toga, deca različito reaguju na određene čulne nadražaje, naročito mlađa deca. Tako na primer, jak mlaz dok se voda puni u kadi, isparavanje, maglenje stakala… sve to mogu biti razlogi zbog kojih se dete oseća neprijatno.

 

Kako detetu odlazak na kupanje učiniti prijatnim?

 

  1. Ako je vaše dete i inače osetljivije na zvukove iz okoline, pre ulaska deteta u kupatilo napunite kadu i pripremite sve što je potrebno za kupanje. Tako ćete izbeći da dete sluša i vidi jak mlaz i strujanje vode.
  2. Ako detetu perete kosu u isto vreme kada ih i kupate, pazite da detetu sapunica ne ulazi u oči. Dete kojem sapunica jednom uđe u oči, vrlo je verovatno da će narednog puta odbijati odlazak na kupanje.

Na internetu postoje takozvani viziri za kupanje za decu, koji su poput kačketa i kapica sa otvorenim vrhom, ali sa obodom koji se pripije uz glavu deteta i ne propušta sapunicu ili vodu.

Detetu će sigurno biti zabavno ako mu jednostavno nabavite i naočare za ronjenje 😉

  1. Deca su često osetljiva na vodu koja ulazi u uši, naročito ako usled viška cerumena u ušima imaju problem sa zadržavanjem vode u uhu. Jedna upala uha nakon kupanja i ta aktivnost ostaje u lošem sećanju. Zato pre ulaska u kadu, nanesite detetu sprej protiv začepljenog uha koji će štiti uho od zadržavanja vode i stvaranja cerumenskog čepa. Samim tim dete ćete zaštiti i od potencijalne upale uha.

 

  1. Kada je kupanje gotovo – ne puštajte vodu da oteče pred detetom. Slivnik koji „usisava vodu“, često u detetovim očima, naročito kod mlađe dece, može da izazove strah – da li se i njemu može desiti da ga slivnik „usisa“? Postepeno privikavajte dete na sve pojave, naročito ako je dete osetljivije i mlađe.

 

  1. Odlazak na kupanje često prekida detetovu omiljenu aktivnost – igru. Zato najavite detetu kupanje rečenicama kao što su „kada završiš sa građenjem kule vreme je za kupanje“, „kada nacrtaš zmaja vreme je za kupanje“...time ćete naglasiti da ga nećete prekinuti u aktivnosti u kojoj u tom trenutku uživa. Znamo da nekada ni ovo ne funkcioniše, ali je zato važno da se od početka pravilno postavimo.

 

  1. Neka kupanje postane asocijacija za zabavu: napunite kadu toplom vodom i dovedite dete da gleda kako sipate tetesept dečiju penušavu kupku Moj Jednorog sa mirisom jagode. Dok kupka vodu boji u ružičasto, dete će već samo poželeti da uskoči u to neobično more i otkrije kakva magija se dogodila. Zabava sa mehurićima počinje.

 

Dečija linija tetesept sadrži izbor dermatološki testiranih kupki, koje su bez parafina, mineralnih ulja i pogodne su za osetljivu dečiju kožu, a kriju beskrajnu zabavu koja će detetu i roditeljima učiniti da kupanje postane jedna lepa uspomena iz detinjstva.