Stari Grci, Rimljani i Egipćani posvećivali su veliku pažnju kupanju. Egipćani su smatrali da kupanjem u kadi, upotrebom različite kozmetike i prirodnih ulja, postaju bliži bogovima.

Međutim, tek u 18. veku se počelo govoriti o terapeutskom svojstvu vode, kada je i nastao pojam hidroterapija.

 

Šta se dešava sa organizmom kada se kupamo u kadi?

U kadi je skoro celo naše telo zaronjeno u toploj, mlakoj vodi i voda prelazi preko naših pluća i srca. Osećajući pritisak vode, naročito ako je voda nešto toplija, srce brže kuca i tako unosimo veću količinu kiseonika.

Zbog toplote vode i isparenja, naši sinusi i pluća se dodatno pročišćavaju.

 

Kako topla voda utiče na disajne puteve?

U toploj kupki povećava se temperatura tela i mišići se opuštaju, pa tako i bronhijalni mišići. Što su mišići opušteniji to ćemo lakše da očistimo naše disajne puteve. Topla kupka u kadi je naročito preporučljiva kada ste prehlađeni ili kašljete. Potražite kupke sa prirodnim etarskim uljima poput timijana, žalfije ili eukaliptusa.

Etarsko ulje eukaliptusa u toploj vodi za kupanje, poznato je odavnina kao idealan metod za opuštanje mišića disajnih puteva i olakšavanje iskašljavanja, kao i simptoma prehlade.

 

Budi kao Arhimed!

Nemojte biti lenji! Ako imate kadu kod kuće – setite se onih scena iz filmova kada se glavna glumica zaključa u kupatilo, zapali sveće i utone u toplu kupku, a vi gledajući film uzdahnete!

Potrebno je svega nekoliko minuta da napunite kadu toplom vodom, a potom dodate svoju omiljenu penušavu kupku ili morsku so za kupanje.

Samo 10-20 minuta uživanja u toploj kupki umiriće vaš nervni sistem, dovesti vaše moždane talase u alfa stanje. Alfa talasi su talasi opuštanja, sanjarenja, meditativnog stanja, kada su ramena opuštena, a misli lagane.

Tada se rađaju kreativne ideje. Nije slučajno Arhimed upravo nakon kupanja u kadi uzviknuo „Eureka“, kada je došao do zaključka o odnosu težine tela i zapremine vode, danas poznatije kao Arhimedov zakon.

 

Topla kupka utiče pozitivno na hormone i zglobove

Kada ste opušteni, vi ste srećniji. Kupanje u toploj kupki sa eteričnim uljima doprinosi lučenju hormona serotonina (hormona sreće), dok ujedno opušta mišiće i zglobove.

Ako osećate bol u mišićima i zglobovima, napunite kadu toplom vodom, dodajte kupku koja sadrži biljne ekstrakte arnike i gaveza, i uživajte 10-15 minuta.

Gavez je poznat u botanici po svom pozitivnom dejstvu na mišićno-koštani sistem, a arnika se tradicionalno koristi za probleme sa mišićima i zlobovima.

 

Umetnost kupanja je zaboravljena veština, a potrebno je samo 10-15 minuta da postanete virtuoz!