Pojam aromaterapija i upotreba etarskih ulja u prevenciji zdravlja i terapiji različitih oboljenja  je poznat od davnina.  Arometarapija je deo fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi etarska (esencijalna) ulja.

Prema definiciji, aromaterapija predstavlja kontrolisanu upotrebu čistih, terapeutskih etarskih ulja u svrhu poboljšanja zdravlja čoveka, ali na sva 4 nivoa – na fizičkom, mentalnom, emotivnom i duhovnom nivou, tj. ima holistički pristup u terapiji.

Šta su etarska ulja?

Etarska ulja su hidrofobne tečnosti (nerastvorljive u vodi) koje se dobijaju iz različitih delova biljke, a najčešće nastaju procesom destilacije. Ona su zapravo, vrlo složene supstance – jedno etarsko ulje može da sadrži i preko 800 različitih hemijskih jedinjenja i svako od njih može imati različito dejstvo na ljudski organizam. Činjenica je da se etarska ulja sve više istražuju i ispituju i da postoji preko 6.000 naučnih dokaza koja potvrđuju delovanje etarskih ulja na zdravlje čoveka, tako da osim opuštajućeg i ugodnog mirisa imaju i lekovita svojstva.

Biljke koje sadrže etarska ulja nazivaju se aromatične biljke, a njihova zastupljenost u biljakama je veoma mala – oko 1% od ukupne težine biljke.

Kako deluju etarska ulja na naš organizam?

Etarska ulja svoj učinak na ljudski organizam ostvaruju na 2 načina. Prvi je preko čula mirisa na osnovu čega je zasnovana aromaterpija,  a drugi preko krvotoka.

Čulo mirisa je evolucijski najstarije čulo. Ljudsko čulo mirisa je 10.000 puta osetljivije od čula ukusa. Receptori za miris prisutni u nosnoj šupljini, šalju svoje signale u evolucijski najstariji deo mozga. Taj deo mozga odgovoran je za osećaje, pamćenje, intuiciju, nagone i odgovor na stres. On takođe upravlja svim žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. Stoga je sasvim razumljivo kako mirisi mogu podstaći emocije i uticati na raspoloženje. Praćenjem EEG-a (elektroencefalograma) osoba izlaganih različitim eteričnim uljima, ustanovljeno je da ti mirisi mogu podstaći stvaranje različitih vrsta moždanih talasa.

Sa druge strane, postoji puno naučnih dokaza o antiseptičnom, antimikrobnom i antivirusnom dejstvu eteričnih ulja, pa se danas mnoga eterična ulja koriste kao pomoć kod različitih oboljenja – kašlja, bronhitisa, reumatskih tegoba, migrena, glavobolja, depresije i anksioznosti.

Kako se primenjuju etarska ulja?

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine. Najsigurniji način za je korišćenje u aromalampici i difuzeru ili u obliku kupke.

Ulja se mogu inhalirati, koristiti za masažu ili lokalno utrljavati, a neki ih koriste i u kulinarstvu. Prirodni kozmetički preparati i parfemi se takođe mogu napraviti sa etarskim uljima. Za takve načine upotrebe potrebno je osnovno znanje o aromaterapiji i poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Koja etarska ulja se najčešće koriste?

Etarsko ulje lavande (lat. Lavandula officinalis) se dobija destilacijom cveta lavande. Protivuplano i antibakterijsko dejstvo je poznato od davnina i koristi se kod infektivnih bolesti disajnih puteva, problema sa kožom, a umiruje i nervnu napetost i otklanja nervozu.

Eukaliptusovo etarsko ulje (lat. Eucalypti aetheroleum) dobija se destilacijom pomoću vodene pare iz lišća i mladih grančica biljke. Ulje se upotrebljava kao blag antiseptik i ekspektorant, služi za inhalaciju kod zapaljenja usta, grla i nosa, zaustavlja sekreciju prilikom prehlade, upale sinusa, smiruje kašalj i upaljenu sluznicu i ubrzava perifernu cirkulaciju.

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) je biljka koja sadrži vrlo mali procenat etarskog ulja, manje od 0,05%. Ovo etarsko ulje je jako skupo na tržištu, a blagfotvorni efekti na organizam su mnogobrojni. Deluje umirujuće i antidepresivno, koristi se kod migrene, depresije i anksioznosti, i ima relaksirajuće dejsto na ceo organizam kod napetosti.

Bergamon (lat. Citrus aurantium) je biljka iz čije kore ploda se dobija etarsko ulje koje poslednjih par godina  zauzima značajno mesto u aromaterapiji. Ovo ulje, slatkasto – citrusnog mirisa, poznato je po svom antidepresivnom, dezodorirajućem, analgetskom i antiseptičkom delovanju. Komponente ulja bergamota smanjuju osećaj tuge, lošeg raspoloženja, stresa i uznemirenosti.

Pri izboru etarskog ulja, veoma je važno odabrati kvalitetno etarsko ulje, od proverenih proizvođača, koji obezbeđuju kvalitetan sastav etarskog ulja i adekvatnu koncentraciju u proizvodima koji oni sadrže.